www.elsketelindert.nl
Welkom arrow Orgel-CD
Monday, 30 January 2023
Main Menu
Welkom
CV
Organist
Dirigent
Sopraan
Orgel-CD
Agenda
Agenda-Archief
Contact
Links
Dirigent

 

 


Het dirigeren is iets waar Elske min of meer is ingerold. In 1999 zocht de cantorij in Dinxperlo een nieuwe dirigent en toen is Elske maar gewoon in het diepe gesprongen. Zij had nog nooit lessen gevolgd, maar wel altijd heel veel in koren gezongen en koren begeleid op orgel en piano en heeft op deze manier min of meer de kunst afgekeken. Door haar eigen zangstudie hebben de repetities altijd veel te bieden op stemtechnisch gebied.

 

 

In 2022 rondde Elske haar masterstudie koordirectie af in Maastricht. Ze studeerde bij Ludo Claesen en studeerde summa cum laude af met een uitvoering van de Johannes Passion van J.S. Bach.

 

Intussen is Elske dirigent (geweest) van verschillende koren, te weten:

 

Deventer Vocaal Ensemble (sinds 2016)

 

de cantorij in Dinxperlo, (van 1999 tot 2019)

 

 

 Cantorij, concert Buxtehude, 2007

 

 

de Catharinacantorij in Doetinchem (sinds 2013 tot op heden)

 

de jeugdcantorij Teen Spirit in Dinxperlo (van 2004 tot 2012)

 

Teen Spirit, na de musical Lipstick Mozes

 

Vrouwenkoor Musica  (sinds 2006 tot op heden)

 

Musica, najaar 2008 

 

het Gemengd Koor HZW. (van 2002 tot 2014)

 

HZW, voorjaar 2009 

 

 

 

Vrouwenkoor Cantabile en Kamerkoor Avoce stonden ook een aantal jaren onder haar leiding.

 

 

Ook wordt zij regelmatig gevraagd als gastdirigent bij verschillende projectgezelschappen,

 

waaronder Podium Dinxperlo. (het project in 2016 telde ongeveer 100 zangers!)

 

Podium Dinxperlo, najaar 2009 

 

Occasioneel Achterhoeks Zang Ensemble (OAZE) en Ensemble Vocal Pierre Villette.

Als kerkmusicus en dirigent wordt zij vaak gevraagd om in het land studiedagen te leiden. In deze functie is zij ook al sinds 2003 werkzaam in de studiedagen voor Liturgie en Kerkmuziek in Hoeven. Zij heeft hier de muzikale en algehele leiding.

 

Kapel in Hoeven  Kapel in Hoeven

 

Aan het werk met alle deelnemers

 

Aan het werk in Hoeven

 

 

Met haar jeugdcantorij Teen Spirit in Dinxperlo heeft ze verschillende musicals uitgevoerd. Een aantal hiervan werden geheel bewerkt en vertaald voor de gelegenheid door Elske zelf en zowel muzikale leiding als regie lagen in handen van Elske.

 

Ook deed ze samen met regisseur Theo Menting een groot musicalproject. In mei 2010 werd de musical The Wave op de planken gebracht in Dinxperlo. Elske had de muzikale leiding en speelde bovendien de hoofdrol.

 

 

 

 

 

Musical is een medium waarin meerdere dingen samenkomen: muziek, theater, creativiteit. Allemaal zaken waar Elske heel graag mee bezig is.

Afgelopen jaar heeft ze dan ook een musical op de planken gebracht die van begin tot eind haar eigen product was. De tekst en muziek zijn van Sheila Wilson (het oorspronkelijk stuk heet 'Crikey Moses')

 

Het stuk is echter in een heel nieuw jasje gestoken door Elske.

Samen met haar jeugdcantorij Teen Spirit heeft ze nagedacht over de mogelijkheden en onmogelijkheden om het verhaal van Mozes uit te voeren met alleen maar meiden. Dit heeft geresulteerd in een moderne vertaling en bewerking. De titel werd: Lipstick Mozes.

Ontwerp en uitvoering van het decor was ook geheel in handen van Elske.

 

In het programmaboekje stond een korte samenvatting:

 

 

Vanavond ziet u een bewerking van het bekende verhaal uit Exodus.

We hebben ons afgevraagd:

Hoe zou dat verhaal gelopen zijn als de hoofdrollen uit het verhaal voor vrouwen waren weggelegd…?Koningin Farao laat zichzelf in de watten leggen door haar PA en haar slaven. Onderwijl laat ze het volk Israël keihard werken.

De zussen Moos en Aafro worden geroepen door God om hier een stokje voor te steken. Zal het ze lukken?

 

 

Scene 1

Aan het hof van de farao.

De koningin stelt zichzelf voor en spreekt haar zorg uit.

Tijd om een hartig woordje te wisselen met de vroedmannen…

 

Scene 2

Moos in het biezen mandje.

 

Scene 3

Moos hangt de was op voor haar schoonmoeder.

Plotseling ziet ze een brandende struik die niet verschroeit.

Holy Moses…

 

Scene 4

De plagen.

 

Scene 5

De uittocht.

De kracht van de lippenstift.

 

Scene 6

Op hoge pumps door de woestijn…

Waar blijven die verrassingseieren??

De tien geboden.

Leve Gods beloofde land!

 

 

Om een indruk te krijgen van het stuk, hieronder wat foto's:

 

Aan het hof van de farao

 

Aan het hof van de Farao

 

 

De vroedmannen komen bij de Farao

 

De vroedmannen komen bij Farao

 

 

Mozes in het biezen mandje

 

Mozes in het biezen mandje

 

 

Geen tijd te verliezen!

 

Geen tijd te verliezen!

 

 

Het volk gaat door de zee

 

Het volk gaat door de zee

 

 

Geklaag in de woestijn

 

Geklaag in de woestijn

 

 

De tien geboeden

 

De tien geboden worden bezongen

 

 

We zijn gered! Bouw een feestje!

 

We zijn gered! Bouw een feestje!

  

Waar het gaat om koorconcerten, werkt Elske altijd aan een zo stijlgetrouw mogelijke uitvoering van de stukken. Dit kan betekenen dat er ook wat theater bij komt kijken.

 

Bijvoorbeeld:

Afgelopen oktober gaf Elske een concert met haar vrouwenkoor Musica. Zij voerden toen onder andere het Sketchbook of Women van Thomas B. Pitfield uit. In dit stuk worden allerlei vrouwen bezongen, van een danseres tot huisvrouwen, van een heks tot een naaister.

In de voorbereindingen naar het concert werd nagedacht over de vraag hoe dit stuk het beste tot zijn recht zou komen. Besloten werd om regisseur Theo Menting bij het repetitieproces te betrekken om de muziek niet alleen tot klinken te brengen, maar de personages ook tot leven te brengen.

Het decor werd een oude leeszaal en de vrouwen van het koor veranderden in Engelse dames uit een vroeger tijdperk die elkaar treffen in de leeszaal.

 

Concert Musica 31 oktober 2009

 

De dames komen op en gaan zitten lezen in de leeszaal 

 

Zoals gezegd, allerlei vrouwen werden bezongen. De personages sprongen tevoorschijn uit een levensgroot Sketchbook. Zo vertolkte Elske zelf de rol van zangeres:

 

Concert Musica 31 oktober 2009

Elske als echte diva verkleed

 

De rest van de personages werden uitgebeeld door de meiden van Teen Spirit. Theo Menting verzorgde samen met Jochem Ekelmans de vertelling.

 

Concert Musica 31 oktober 2009

Op de rij: Jochem de verteller; Nathalie, Rachel en Laura, de huisvrouwen; Marleen de naaister; Iris de heks; Myrthe de oude vrouw; Fiona de moeder; Carlijn de danseres. 

In 2010 heeft Elske samen met de regisseur Theo Menting gewerk met een grote groep jongeren van 12 tot 17 jaar aan de musical The Wave:

Dit stuk is in mei 2010 uitgevoerd.

Elske had de muzikale leiding en speelde bovendien de hoofdrol (geschiedenislerares).

 

 

poster The Wave

 


 

(ontwerp poster: John Ekelmans)

 

 

Musical The Wave:

 

Een musical met een heftig verhaal (gebaseerd op een waargebeurd verhaal), stevige rockmuziek, uitdagende solo’s en mooie koorstukken en dansen.

 

Het verhaal speelt zich af op een middelbare school

 

Het verhaal gaat over een geschiedenisleraar die lesgeeft over de tweede wereldoorlog.

 

De leerlingen snappen niet hoe mensen zo stom konden zijn om achter een figuur als Hitler aan te lopen. Om te laten zien dat zoiets heel gemakkelijk en ongemerkt gebeurt, bedenkt de leraar een experiment: Kracht door discipline, Kracht door solidariteit. Steeds meer regels en gedragingen druppelen binnen en ook al zijn sommige dingen best raar, iedereen gaat er toch in mee, meelopen met de groep is nu eenmaal makkelijker dan je kritisch op blijven stellen en tegen de massa ingaan. Dat ondervindt Ofrah: zij blijft vragen stellen, wil niet zomaar mee in de beweging die The Wave heet. Op een gegeven moment staat ze daardoor helemaal alleen.

 

Het hele experiment lijkt uit de hand te lopen en om te voorkomen dat er ongelukken gebeuren, bedenkt de geschiedenisleraar een einde voor het experiment. Hij roept alle leerlingen op om naar de aula te komen. Daar zal hij hen de landelijke leider tonen. Hier is al goed te zien dat de leerlingen het hele gebeuren wel erg serieus nemen (kleding, vlaggen)

 

De leerlingen zijn uitzinnig: Ze schreeuwen de leus en roepen: Toon ons de leider!

 

Zo blijkt dus maar weer dat er niet veel voor nodig is om mensen achter een verkeerd figuur aan te laten lopen. Een levensechte geschiedenisles dus. En nu maar zien dat de groep elkaars vertrouwen weer kan winnen.

 

 

Een foto van de allereerste repetitie:

 

Wave, eerste repetitie

   

 

 


 


 

 

In juni 2011 ging er een nieuwe musical in première: 'Respect!'

 

Speciaal voor Teen Spirit schreef Elske te Lindert een nieuwe musical: Respect!

Uitgangspunt waren een achttal Engelse liedjes met een swingend karakter. Elske heeft deze liedjes vertaald en ingebed in een geheel nieuw musicalverhaal.

 

De meiden en jongen van Teen Spirit vormen de cast en waren bovendien soms inspiratiebron voor de verschillende personages. Allerlei uiteenlopende talenten treden voor het voetlicht. Ook speelt Margriet Brus een belangrijke rol in de musical en zal er aan het eind van het stuk nog een verrassende gast het podium betreden.

Om het geheel muzikaal gezien nog meer body te geven, staat er achter de cast ook een musicalkoor. Dit koor wordt gevormd door leden van de cantorij en Podium.

Het meeslepende verhaal van deze moderne musical speelt zich af op een middelbare school. Door de komst van twee nieuwe meiden, veranderen de verhoudingen in de klas. De populaire basketbalmeiden zijn niet  meer populair, de nieuwe acro-meiden trekken de aandacht. Een door de basketbalmeiden in scène gezet ongeval geeft ernstigere gevolgen dan verwacht. Dit brengt ze uiteindelijk dichter bij elkaar: Respect!

Een musical over vriendschap, jaloezie, eerlijkheid en respect. Een musical waarvan je na afloop denkt: dit verhaal gaat ook over mij!

 

de poster

 

(deze poster werd door Elske ontworpen) 

 

 

 

Hieronder een kleine impressie van de repetities:

 

Lied 3 wordt geoefend:

repetitie respect

 

 

 

Even pauze:

respect

 

 

 

Repeteren van de liedjes:

(het lukt nog niet helemaal uit het hoofd...)

respect

 

 

 

Concentratie:

respect

 

 

 

Scene in de klas:

respect

 

 

En foto's van de voorstellingen:

 

groepsfoto

 

 

 

lied 1 

 

 

boze juf

 

 

reken maar op mij

 

 

te vertrouwen bent!

 

 

de cast

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 
< Prev   Next >